TERENURI ÎN ALBA IULIA

 După aproape 15 ani, respectiv din anul 2007, achiziția terenurilor în Alba Iulia a devenit plasamentul principal al investitorilor preocupați de a da un randament maxim banilor.

  Ne găsim într-o situație inedită în care cu greu se mai găsesc terenuri de vânzare la prețuri accesibile.Principalii cumpărători ai terenurilor sunt cei interesați de construcția caselor individuale cuplate care se vând, în multe cazuri, din faza de roșu sau semifinisate. Randamentul obținut în acest caz este între 30 și 35 la sută într-un an investiția fiind una accesibilă pentru mai multe buzunare decât în cazul construcției de blocuri. Din punct de vedere urbanistic aceste imobile sunt mai ușor acceptate de comunitate ceea ce face mult mai simple etapele de obținere a autorizației de construire.În general casele individuale cuplate se construiesc pe parcele de teren care au suprafețe cuprinse între 200 și 300 mp ele fiind etapa intermediară prin care cineva face schimbarea de la un apartament în bloc la casă.Chiar dacă suprafața de teren este mică diferența de preț, de la apartament la casă, poate fi asigurată prin credit ipotecar valoarea finală de achiziție fiind undeva în jur de 110.000 euro atunci când vorbim de o suprafață utilă în jur de 120 mp.
   În momentul de față în municipiul Alba Iulia se află în construcție cel puțin 100 de case individuale cuplate acesta fiind un număr constant în ultimii doi ani.
  Cel mai interesant lucru aș putea spune că este numărul mic de case noi, la cheie, acesta fiind de maxim 20. Creșterea prețurilor la materialele de construcții, din ultimele săptămâni, a dus la un interes sporit pentru achiziții.
   Estimez o creștere de cel puțin 10 procente, până la sfârșitul anului, la acest tip de imobile.
  Mircea Trifu 2021