ARHITECT NOU, VIZIUNE NOUĂ SAU BLOCAJ URBANISTIC?

   Primăria municipiului Alba Iulia are un nou arhitect șef în persoana lui Alexandru Damian. Așteptările sunt mari în ceea ce-l privește pe acesta mai ales că, în ultimii doi ani, prestația celuilalt Alexandru, respectiv arhitectul Romanițan, a fost una foarte bună cu un nivel de comunicare peste așteptări. Bunul simț, deschiderea față de cetățeni și înțelegerea problemelor tehnice au caracterizat întreg mandatul fostului arhitect șef al orașului.

   În ultimele săptămâni am avut 3 întâlniri cu noul arhitect și abordarea acestuia mi se pare fermă și cu dorință de reformă.
  Iată câteva din principiile promovate de acesta în primele săptămâni de mandat.
   1. O rigurozitate totală în ceea ce privește aprobarea construcțiilor colective, adică a blocurilor în raport cu vecinătățile. 
   2. Îngăduirea construcțiilor unifamiliale doar acolo unde există o urbanizație clară, cu căi de acces realizate în concordanță cu legislația în vigoare.
  3. Realizarea de PUZ-uri în interiorul PUG-ului peste tot acolo unde nu există o parcelare pentru toată zona respectivă.
   Multe voci acuză această atitudine că ar provoca un blocaj pentru investițiile imobiliare.
   Următoarele luni vor fi definitorii în ceea ce înseamnă conturarea unei viziuni pe termen lung a dezvoltării urbanistice pentru Alba Iulia iar " noul Alexandru" va trebui să confirme că știe ce vrea dar mai ales că poate să pună în practică.
  Mult succes!