Ghidul complet pentru achizitionarea unui teren

Achiziționarea unui teren poate fi o investiție importantă, fie că este vorba despre construirea unei case sau a unei afaceri. Este important să știți ce să căutați și să luați în considerare pentru a lua decizii informate și a face o investiție profitabilă.
 

În acest ghid complet pentru achiziționarea unui teren, Trifu Imobiliare vă va oferi sfaturi și recomandări pentru a vă ajuta să faceți alegerea potrivită pentru dvs.

Vom explora toate aspectele cheie pe care trebuie să le iei în considerare atunci când achiziționezi un teren.

Fie că vrei să construiești o casă, un complex de apartamente sau pur și simplu să investești într-un teren, acest ghid te va ajuta să înțelegi toate aspectele cheie și să iei deciziile corecte.

 

Stabiliți-vă obiectivele

Primul pas în achiziționarea unui teren este de a stabili obiectivele pentru acesta.

Vreți să construiți o casă sau o afacere pe acest teren? Sau poate căutați pur și simplu o investiție pe termen lung?

Stabilirea obiectivelor dvs. va ajuta să vă concentrați căutarea și să luați deciziile corecte.

 

Identificați zona dorită

Următorul pas este de a identifica zona în care doriți să achiziționați terenul. Acest lucru poate fi influențat de obiectivele dvs., cum ar fi proximitatea față de locul de muncă, școli sau alte facilități importante.

Faceți cercetări și evaluați mai multe zone pentru a vă asigura că găsiți locația potrivită.

 

Verificați documentele

Verificarea proprietății este un alt pas important în procesul de achiziționare a unui teren.

În cazul în care terenul este deja în proprietatea cuiva, este important să verifici dacă vânzătorul are dreptul legal de a vinde terenul și dacă există orice datorii sau ipoteci pe proprietate.

Verificarea juridică a proprietății trebuie să fie efectuată de un avocat specializat în dreptul imobiliar.

 

De asemenea, verificați dacă terenul este încadrat într-o zonă construibilă și dacă există restricții sau permisiuni de construcție. 

 

 

Evaluarea terenului

Primul pas în achiziționarea unui teren este evaluarea sa. Evaluarea terenului este importantă pentru a determina valoarea sa reală.

Puteți face acest lucru prin angajarea unui evaluator imobiliar profesionist, care va evalua terenul și va furniza un raport detaliat cu valorile terenului sau prin compararea cu prețurile altor terenuri similare din zonă.

Raportul va fi util pentru a determina valoarea terenului în funcție de factori precum dimensiunea terenului, zona în care se află și destinația acestuia.

Evaluatorul imobiliar profesionist vă va ajuta să stabiliți un preț corect și să negociați cu vânzătorul.

 

Finanțarea

Dacă achiziționarea terenului depășește bugetul dvs., puteți lua în considerare opțiunea de finanțare prin intermediul unui împrumut.

Luați în considerare opțiunile de împrumut, cum ar fi un credit de nevoi personale sau un credit imobiliar, și asigurați-vă că puteți face față plăților lunare.

 

Contractul de vânzare-cumpărare 

După ce ați făcut o ofertă și aceasta a fost acceptată, urmează să semnați un contract de vânzare-cumpărare. Acesta ar trebui să includă termenii și condițiile, prețul, modalitatea de plată

 

Destinația terenului 

Odată ce ai evaluat terenul și ai verificat proprietatea, este important să știi destinația terenului. În funcție de acest aspect, terenul poate fi clasificat ca teren rezidențial, comercial sau industrial.

În funcție de destinația terenului, se pot aplica diferite reguli și reglementări, cum ar fi limitarea înălțimii construcțiilor sau distanța între clădiri.

 

Accesibilitatea terenului

Un alt aspect important este accesibilitatea terenului. Este important să verifici dacă terenul are un acces bun la drumuri principale, cum ar fi autostrăzile, drumurile naționale sau județene.

Dacă terenul este situat într-o zonă urbană, este important să verifici dacă există o rețea de transport public bine dezvoltată în zonă. 

 

Utilitățile

Este important să verifici dacă terenul are toate utilitățile necesare, cum ar fi apă, energie electrică, gaz și canalizare.

Dacă terenul nu are acces la aceste utilități, va trebui să iei în considerare costurile implicate în aducerea acestora la teren.

 

Impozite și taxe  

Înainte de achiziționarea unui teren, trebuie să verifici impozitele și taxele asociate cu proprietatea. Acestea pot include impozite pe proprietate, taxe pentru servicii publice și alte taxe și taxe locale. 

 

Despre documentatia necesara la achizitionarea unui teren

 

Inainte de a achizitiona un teren, este important sa se obtina documentatia necesara. Aceasta poate fi diferita in functie de locatie, tipul terenului si cerintele locale.

In general, insa, documentatia necesara cuprinde: 

 

 

Certificatul de urbanism

Acesta este un document eliberat de Primaria locala care atesta daca terenul este destinat pentru constructii si ce fel de constructii sunt permise.

 

Certificatul de atestare fiscala

Acesta este un document care atesta faptul ca proprietarul terenului si vanzatorul nu au datorii la bugetul local si national.

Este necesar pentru a putea inregistra tranzactia la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

 

Planul de amplasament

Acesta este un document care arata pozitia terenului fata de alte proprietati din zona, strazi, utilitati si alte elemente importante.

 

Planul cadastral

Acesta este un document care arata dimensiunea terenului si granițele sale exacte.

Este emis de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

 

Autorizatia de construire

Este necesara daca se doreste construirea pe terenul respectiv.

 

Documente de proprietate 

Acestea pot include actul de proprietate, actele de vanzare-cumparare anterioare si orice alte documente relevante.

 

Este important sa se obtina toate documentele necesare inainte de a incepe orice fel de tranzactie. 

 

Aceste documente trebuie verificate cu atentie pentru a te asigura ca nu exista probleme sau neintelegeri legate de terenul respectiv.

 

De asemenea, este recomandat sa consultati un avocat specializat in achizitii imobiliare pentru a va asigura ca tranzactia este in regula din punct de vedere legal.


Cu un pic de cercetare si planificare, achizitionarea unui teren poate fi o decizie excelenta pentru investitia dvs. imobiliara.