O mare zbatere a reprezentat, în ultimii ani, tema aceasta a transformării zonei de centură a orașului Alba Iulia din paragină într-un vortex economic care ar urma să devină principala sursă financiară pentru bugetul local..Ca să fie limpede pentru toată lumea ceea ce poate fi făcut acolo, cu ce costuri și când, vă voi prezenta date oficiale, clare ce nu lasă loc de confuzii..
Să plecăm de la situația de fapt în ceea ce privește cele 40 de hectare deținute de către primăria Alba Iulia acolo..
Zona Parcului industrial Alba Iulia este traversată de urmatoarele rețele electrice : LEA 20kV Bărăbanț -Alba 4 si Alba 6 (linii aeriene dublu circuit) și LEA+LES Bărăbanț-PT 50 (linie mixtă cablu sau aeriană). Cele 3 linii au ca sursă stația de transformare Bărăbanț și sunt încărcate la capacitate maximă. Zona este traversată și de LEA 110kV Bărăbanț-Sebeș. De asemenea sunt LEA 220kV Alba-Șugag -Gâlceag, LEA 220kV Alba-Cluj si LEA 220kV Alba-Mintia, linii aflate în gestiunea Transelectrica.
Într-un cuvânt dacă o companie vrea să facă ceva serios acolo nu dispune de alimentare cu energie electrică..
Soluțiile sunt două...
Una provizorie, adică realizarea unei linii de medie tensiune noi care să plece din stația Bărăbanț și să meargă la parcul industrial și una definitivă, adică, realizarea unei stații de transformare din înaltă în medie tensiune, costurile pentru cea din urmă find în jurul a 3,5 mi-l de euro, iar termenul de execuție aproximativ 3 ani..
Am uitat să precizez că folosind soluția provizorie investițiile ce pot fi făcute sunt limitate de capacitatea de transport a liniei respective care nu poate asigura sarcină pentru hale de producție decât pentru câteva depozite..
Până la noi informații vă doresc o zi bună..
Mircea Trifu